Sportvasten

Sportvasten is een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma waarin je lichaam in 10 dagen schakelt van suiker naar vetverbranding. Je raakt in korte tijd 2-6 kilo kwijt, zonder verlies van spierkracht. Je ervaart meer energie en hebt meer duurvermogen na het programma.

Van nature is de mens een goede vetverbrander. Onze voorouders hadden geen koelkast of voorraadkast. Voordat zij konden eten moesten zij eerst bewegen. De ene keer werd het voedsel eerder gevonden dan de andere keer. Voor hun energie waren zij in tijden van schaarste afhankelijk van hun vermogen lichaamseigen vet te verbranden voor energie. Door overvloed aan eten en het feit dat dit eigenlijk altijd beschikbaar is, zijn de meeste mensen het vermogen eigen lichaamsvet te verbranden verloren. Je kunt dit vermogen weer terug krijgen door te vasten én intensief te bewegen, dus door te Sportvasten!

Herprogrammeer je lichaam in 10 dagen en ervaar:
 • Gewichtsverlies.
 • Betere conditie.
 • Minder trek in zoetigheid.
 • Betere gezondheid.
 • Bescherming tegen ontstekingen en de schadelijke effecten van gifstoffen in je lichaam.
Marieke's Gezond Verstand
Mariekes-Gezond-Verstand-Sportvasten-Heemskerk-Afvallen

De drie fases van het sportvast programma

Afhankelijk van je basisconditie bestaat het sportvast programma van Marieke’s Gezond Verstand uit drie verschillende fases. Hiertoe behoort ook het behouden van je behaalde resultaten.

1

Fase 1 - Prepare for the switch

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook voor sportvasten. Want om een optimaal resultaat te behalen met Sportvasten, heb je een basisconditie nodig. Natuurlijk kan Marieke je hierbij helpen.
2

Fase 2 - Make the switch

Nu ga je 10 dagen knallen. Want bedenkt wel; sportvasten is geen dieet, het is een effectief trainingsprogramma. Je lichaam schakelt in de 10 dagen van suiker naar vet verbranding.
3

Fase 3 - Keep the switch

Na het 10-daagse Sportvasten programma wil je natuurlijk fit blijven en de vetverbrandingstand volhouden. Met een minimale toewijding kun je al heel goed je resultaten handhaven!

Fase 1 – Sportvasten – Prepare for the Switch

Om te kunnen Sportvasten heb je een basisconditie nodig. Tijdens het Sportvasten programma moet je namelijk elke dag kunnen trainen. Wanneer je hier niet toe in staat bent is het verstandig om eerst aan je conditie te werken. Marieke kan je helpen met een ondersteunend trainings- en voedingsprogramma.

Wanneer je in het verleden veel diëten hebt gevolgd kan het ook noodzakelijk zijn eerst een voorbereidingsprogramma te volgen om een optimaal resultaat uit het Sportvasten programma te halen. Dit programma kan bestaan uit een voedingsadvies, maar ook het volgen van de Vegan Detox kan een heel goede voorbereiding zijn. Wat het best bij jou en jouw situatie past bepaal je samen met voedingsdeskundige Marieke.

Fase 2 – Sportvasten – Make the Switch

Sportvasten is geen dieet, het is een effectief trainingsprogramma. Je lichaam schakelt in de 10 dagen van suiker naar vet verbranding, je wordt beter in het verbranden van vet.

Het trainingsprogramma bestaat uit:

 • Cardiotraining.
 • Vastenkuur.
 • Voedingssupplementen.
 • Controle van jouw coach.

Marieke’s Gezond Verstand maakt voor elke deelnemer een persoonlijk Sportvasten protocol. Hierin staat precies wat je moet doen, wat je eet en welke supplementen je inneemt. Naast controle door jouw coach van de voortgang tijdens het programma, is intensief contact met de coach natuurlijk ook mogelijk. Dit middels extra persoonlijke begeleiding.

Duurtraining (cardio training)

Je traint iedere dag 20-30 minuten op conditietraining niveau. De hartslagzone waarin je traint wordt vooraf door Marieke, de sportvastencoach, bepaald. Wanneer je (nog) niet in staat bent  om 10 dagen deze training te volgen, dan start je met trainen en met Prepare for the Switch programma.

Samen met je sportvastencoach, Marieke, bepaal je welke training je gaat doen. De training duurt minimaal 20 en maximaal 30 minuten. Dit kan worden bijgesteld indien nodig, maar luister altijd goed naar je lichaam.

Voeding (vasten kuur)

Het Sportvasten programma bestaat uit 3 afbouwdagen, 3 vastendagen en 4 opbouwdagen.
De voeding wordt geleidelijk afgebouwd. Klachten als honger, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid worden hiermee grotendeels voorkomen. Hierna volgen de vastendagen.
Tijdens de vastendagen drink je alleen een kleine hoeveelheid vruchtensap tijdens de maaltijd. Je dwingt je spieren vet te gaan verbranden omdat er geen suiker meer op voorraad is. In hoeverre jouw lichaam aan het vet verbranden is meet je zelf met een urinetest.

Na drie dagen geen voedsel, moet je lichaam weer langzaam wennen. Je gaat 4 dagen rustig opbouwen en elke dag wat meer eten. Wat je precies eet staat in je persoonlijke Sportvasten protocol. Het is belangrijk dit precies te volgen, ook als je meer of minder trek hebt, om de Switch vast te houden en om lichamelijke klachten te voorkomen.

(Voedings)supplementen

Tijdens het vasten kunnen klachten ontstaan wegens het tekort aan calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook aan vitaminen en mineralen. Je krijgt immers heel weinig voeding binnen. De supplementen voorkomen tekorten die kunnen optreden als je heel weinig eet. Daarnaast voorzien ze je in extra behoefte die ontstaat door het gelijktijdig sporten en vasten.

De Sportvasten supplementen ondersteunen:

 • De vetstofwisseling.
 • Het immuunsysteem.
 • De schildklier.
 • Een goede testosteronproductie.
 • De energiestofwisseling.
 • De stofwisseling in de hersenen.
 • De inname van essentiële stoffen als vitaminen, mineralen en vetzuren.

Wat je wanneer inneemt staat beschreven in je persoonlijke Sportvasten protocol.

Sportvasten coach (controle)

Tijdens de 10 dagen volgt Marieke jouw voortgang via de Sportvasten app. Je meet dagelijks je gewicht, buikomvang, rusthartslag en urine (met behulp van een urinestrip). Deze waarden vul je in, daarnaast kun je je gevoel invullen en is er ruimte voor notities. Marieke kan je ondersteunen, tips geven en waar nodig bijsturen op basis van deze gegevens. Natuurlijk is er ook altijd ruimte voor persoonlijk contact tijdens de 10 dagen Sportvasten.

Fase 3 – Sportvasten – Keep the Switch

Na het 10-daagse Sportvasten programma wil je natuurlijk fit blijven en de vetverbrandingstand volhouden. Of wellicht de resultaten verder uitbreiden.

De volgende drie principes zijn belangrijk:

 • Blijf sporten, kies een sport die zowel kracht als duurvermogen aanspreekt.
 • Eet niet te veel suikers en producten die zetmeel bevatten.
 • Doe regelmatig een Sportvasten Keep the Switch minikuur.

Er zijn verschillende Keep the Switch minikuren. Van één maaltijd overslaan, tot een hele dag vasten. Je gaat altijd sporten en neemt de Keep the Switch supplementen in. De Sportvasten coach Marieke kan met jou bepalen welke minikuur het best bij jou past.

Ready to make the switch?

Vul dan jouw persoonlijke intakeformulier in en kom in actie!

Intake Formulier Sportvasten Invullen